Recept, který se dostal do finále soutěže Haribo Malý cukrář v roce 2019.
Suroviny (6–8 porcí)
Těsto na korpus
- 200g hladké mouky
- 70 g cukru moučky
- 125 g změklého másla nebo Hery
- žloutek
- vanilkový cukr
- citronová kůra
Těsto na piškot do malinových kopečků
- 3 vejce
- 150g cukru krupice
- 115g hladké mouky
- 30g kakaa
- 37g změklého máslo
Malinová pěna
- 5 plátků želatiny
- 100 g zakysané smetany
- 375 g smetany ke šlehání
- malinová pasta na ochucení
Zrcadlová poleva
- 175 g bílé čokolády
- 75 g vody
- 150 g cukru krupice
- 100 g kondenzovaného mléka
- 9,5 g práškové želatiny
- gelová barva – růžová
Na dohotovení
- malinová marmeláda
- HARIBO Berries
- trochu oleje na vymazání silikonové formy
- pečicí podložky a papír
POSTUP
- Těsto na Hariboletky
Uvedené suroviny umíchejte v hladké těsto a nechte v lednici chvíli odležet (ztuhnout). Poté dejte do kulatých formiček a pečte zhruba na 170–180 stupňů. Nechte vychladnout. - Těsto na piškot do malinových „kopečků“
Vejce a cukr zahřejte na vodní lázni a poté šlehejte do bílé pěny. Pak opatrně přimíchejte mouku a kakao a nakonec směs smíchejte s rozpuštěným máslem. Pečte jako roládový plát v předehřáté troubě na cca 180–190 stupňů zhruba 15 minut. Z upečeného plátu pak vykrájejte kolečka, která budete později vkládat do malinové pěny. - Malinová pěna
Do trošky vody dejte nabobtnat želatinu. Mezitím vyšlehejte šlehačku, do které opatrně vmíchejte zakysanou smetanu a vše ochuťte malinovou pastou a cukrem. Želatinu vymačkejte a dejte v kastrůlku rozpustit (ale pozor, nevařit). Do rozpuštěné želatiny zamíchejte pár lžiček směsi šlehačky a zakysané smetany a vzniklou kašičku poté vlijte zpět a umíchejte v hladkou hmotu. - Tuto malinovou hmotu dávejte do silikonové formy ve tvaru kopečků, kterou ještě předem lehce vytřete olejem. Zhruba do poloviny dejte pěnu, vložte piškotové kolečko a dovršte pěnou až po vrch. Zarovnejte, uhlaďte a dejte do mrazáku ztuhnout.
- Zrcadlová poleva:
Namočte želatinu do vody. Smíchejte vodu, cukr a kondenzované mléko a společně zahřejte. Přidejte želatinu, kterou rozpusťte a velmi krátce (asi 1 minutu) provařte. Horkou směs přeceďte na bílou čokoládu a nechte rozpustit. Poté ponorným mixerem promíchejte a dobarvěte. - Složení Hariboletky:
Korpus Hariboletky naplňte ve středu malinovou marmeládou a kolem dokola dejte část malinové pěny. Dejte do lednice zatuhnout. - Z mrazáku vytáhněte kopečky se zmrzlou pěnou, které polévejte napůl vychladlou zrcadlovou polevou. Ty pak pokládejte na Hariboletky. Dezert nakonec ozdobte ovocnými bonbony HARIBO Berries.
https://www.haribomalycukrar.cz/cz/inspirace/detail/25-malinove-hariboletky

Rodinná soutěž Haribo Malý cukrář už zná všechny své finalisty. Jedním z receptů, který se probojoval až do velkého finále, které proběhne již tento víkend, je i recept na Malinové Hariboletky od paní Lenky a jejího malého pomocníka ze Sokolnice. Zkuste si tento originální dezert, který vypadá jako od opravdového profesionála, připravit doma také.
Rozcestník:
https://fresh.iprima.cz/tema/haribo-maly-cukrar