Malinové hariboletky

Recept, který se dostal do finále soutěže Haribo Malý cukrář v roce 2019.

Suroviny (6–8 porcí)

Těsto na korpus

  • 200g hladké mouky
  • 70 g cukru moučky
  • 125 g změklého másla nebo Hery
  • žloutek
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra

Těsto na piškot do malinových kopečků

  • 3 vejce
  • 150g cukru krupice
  • 115g hladké mouky
  • 30g kakaa
  • 37g změklého máslo

Malinová pěna

  • 5 plátků želatiny
  • 100 g zakysané smetany
  • 375 g smetany ke šlehání
  • malinová pasta na ochucení

Zrcadlová poleva

  • 175 g bílé čokolády
  • 75 g vody
  • 150 g cukru krupice
  • 100 g kondenzovaného mléka
  • 9,5 g práškové želatiny
  • gelová barva – růžová

Na dohotovení

  • malinová marmeláda
  • HARIBO Berries
  • trochu oleje na vymazání silikonové formy
  • pečicí podložky a papír

POSTUP

  1. Těsto na Hariboletky
    Uvedené suroviny umíchejte v hladké těsto a nechte v lednici chvíli odležet (ztuhnout). Poté dejte do kulatých formiček a pečte zhruba na 170–180 stupňů. Nechte vychladnout.
  2. Těsto na piškot do malinových „kopečků“
    Vejce a cukr zahřejte na vodní lázni a poté šlehejte do bílé pěny. Pak opatrně přimíchejte mouku a kakao a nakonec směs smíchejte s rozpuštěným máslem. Pečte jako roládový plát v předehřáté troubě na cca 180–190 stupňů zhruba 15 minut. Z upečeného plátu pak vykrájejte kolečka, která budete později vkládat do malinové pěny. 
  3. Malinová pěna
    Do trošky vody dejte nabobtnat želatinu. Mezitím vyšlehejte šlehačku, do které opatrně vmíchejte zakysanou smetanu a vše ochuťte malinovou pastou a cukrem. Želatinu vymačkejte a dejte v kastrůlku rozpustit (ale pozor, nevařit). Do rozpuštěné želatiny zamíchejte pár lžiček směsi šlehačky a zakysané smetany a vzniklou kašičku poté vlijte zpět a umíchejte v hladkou hmotu.
  4. Tuto malinovou hmotu dávejte do silikonové formy ve tvaru kopečků, kterou ještě předem lehce vytřete olejem. Zhruba do poloviny dejte pěnu, vložte piškotové kolečko a dovršte pěnou až po vrch. Zarovnejte, uhlaďte a dejte do mrazáku ztuhnout.
  5. Zrcadlová poleva: 
    Namočte želatinu do vody. Smíchejte vodu, cukr a kondenzované mléko a společně zahřejte. Přidejte želatinu, kterou rozpusťte a velmi krátce (asi 1 minutu) provařte. Horkou směs přeceďte na bílou čokoládu a nechte rozpustit. Poté ponorným mixerem promíchejte a dobarvěte.
  6. Složení Hariboletky: 
    Korpus Hariboletky naplňte ve středu malinovou marmeládou a kolem dokola dejte část malinové pěny. Dejte do lednice zatuhnout.
  7. Z mrazáku vytáhněte kopečky se zmrzlou pěnou, které polévejte napůl vychladlou zrcadlovou polevou. Ty pak pokládejte na Hariboletky. Dezert nakonec ozdobte ovocnými bonbony HARIBO Berries.

https://www.haribomalycukrar.cz/cz/inspirace/detail/25-malinove-hariboletky

Malinové hariboletky

Rodinná soutěž Haribo Malý cukrář už zná všechny své finalisty. Jedním z receptů, který se probojoval až do velkého finále, které proběhne již tento víkend, je i recept na Malinové Hariboletky od paní Lenky a jejího malého pomocníka ze Sokolnice. Zkuste si tento originální dezert, který vypadá jako od opravdového profesionála, připravit doma také.

fresh.iprima.cz/recepty/malinove-hariboletky

Rozcestník:

https://fresh.iprima.cz/tema/haribo-maly-cukrar

https://www.quiq.cz/novinky/kampan-haribo-maly-cukrar

https://www.instagram.com/explore/tags/haribomalycukrar/